Koniec Świata powie Ci dokąd warto pojechać i jak to zrobić tanio. Co więcej, powiedzą Ci o tym ludzie, którzy znają dany kraj na wylot, bo mieszkają w nim lub byli w nim wielokrotnie. Dowiesz się co zobaczyć, co zjeść, na co się szczepić, obejrzyjsz zdjęcia i posłuchasz muzyki.
Jeśli jedziesz gdzieś z plecakiem, znajdziesz tu wszystko czego szukasz.

|
|
|
|---|---|
Porady użytkowników: Co warto utworzony 2011-05-27 23:17 |
|
| Wiadomość | Autor |
|
W tym wątku znajdziesz porady zamieszczone przez użytkowników naszego serwisu w kategorii: Niemcy > Co warto
Napisane: 2008-01-30 06:46
|
administrator
Twórca tematu
Od: 2011-05-27
|
|
Warto zobaczyć Love Parade. OK można nie lubić techno, ale coś takiego jest tylko w jednym miejscu na świecie.
Napisane: 2008-10-03 21:05
|
![]() Tomek_Michniewicz
Od: 2008-06-18
|
|
W Braunschweig co rok w okolicach września odbywają się finały nieformalnych mistrzostw break dance - battle Of The Year. Kapitalna impreza, byłem trzy razy. Wszystko kończy się nad ranem na dworcu, gdzie ludzie tańczą aż przyjedzie pierwszy pociąg o 6.30 zamiast spać. Bilety kosztują bodajże 16 euro, a w dniu imprezy miasteczko wypełnia się ludźmi z całego swiata.
Napisane: 2008-10-03 21:07
|
![]() Tomek_Michniewicz
Od: 2008-06-18
|
|
Warto pojechać do Lubeki. To miasto nie jest wychwalane przez przewodniki turystyczne, a szkoda, bo na prawdę jest fantastyczne. Nazywa się je miastem trzech noblistów, ponieważ mieszkali tam Thomas Mann (lit.), Willy Brandt (pok.) i Gunter Grass (lit.). Starówka wpisana jest na listę UNESCO, ale nie tylko ona jest warta obejrzenia. Proponuję zejść z utartych szlaków turystycznych i wejść w boczne uliczki, a odkryjecie urocze tajemnicze ogrody pomiędzy przepięknymi kamienicami. Warto zwiedzić Dom Buddenbrooków, przeniesony z kart powieści Manna na ulice Lubeki oraz Dom Guntera Grassa, w którym odkryjecie, że nie zajmuje się tylko literaturą.
Napisane: 2008-11-30 16:54
|
![]() Justynchen
Od: 2008-11-30
|
|
Za daleko wam do Rio na karnawał? Pojedźcie do Kolonii! 11.11, godz. 11.11. Doskonała zabawa gwarantowana.
Napisane: 2008-11-30 17:06
|
![]() Justynchen
Od: 2008-11-30
|
|
Heidelberg to wspaniałe miasto nie tylko ze względu na życie studenckie ale na położenie geograficzne i architektoniczne.Wąskie uliczki przypominające włoskie,olbrzymi zamek do którego prowadzą malownicze trasy z różnych stron no i piękna biblioteka i panorama na całe miasto z ruin zamku.W zamku mieści się największa w Europie beczka wina.Wzdłuż brzegu rzeki Neckar stoją piękne jachty.Można również wypożyczyć niedużą motorówkę lub przejechać się statkiem pasażerskim.
Schwetzingen.Miasto z pięknym barokowym pałacem i zapleczem parkowym.Zielone labirynty,wspaniałe rzeżby,domek kąpielowy ,oranżeria,ciekawa budowla meczetów tureckich i piękna roślinność wokół licznych fontann.POLECAM Napisane: 2009-09-12 00:44
|
grazynatalarek
Od: 2009-09-12
|
|
Do Lubeki oczywiście ale jeżeli planujecie wracać z tamtąd na stopa do Polski to jest strasznie trudno ! Stałem 9 godzin czekając i pytając niemców o podwózkę. Początkowo nie rozumieli moich intencji i tłumaczyli mi drogę a później okazywało się że niechętnie kogoś zabiorą. Uprzedzano mnie że północne Niemcy to nie raj dla autostopowiczów, ale nie myślałem ,że jest aż tak źle !
Uważajcie Napisane: 2011-06-29 01:17
|
WojtekSchabowski
Od: 2011-06-29
|
|
jak dla mnie ogólnie całe Reinpfaltz jest fantastyczne i godne polecenia. Szczególnie moim ulubionym terenem jest Weinstrasse i odbywające się tam coroczne Weinfesty. Polecam.
Zdecydowanie również polecam popularny Oktoberfest w Monachium. Napisane: 2011-09-20 11:07
|
noras55
Od: 2011-09-19
|
|
Warto przestopowaś się tzw. Romantische Strasse aż do Fuessen, zwłaszcza dla portrecistów - podróż jest w stanie sfinansować się sama.
Flensburg, na północy. Nade wszystko Dresden, łącznie z Neustadt, piękna, wschodnia atmosfera. [Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 29.10.2011 o 03:44.] Napisane: 2011-10-29 03:42
|
znikam
Od: 2011-10-29
|
|
Moim zdaniem zdecydowanie warto wybrać się do Niemiec na miesiąc przed Bożym Narodzeniem (od ok. 25 listopada do Bożego Narodzenia). Wtedy w większości niemieckich miast trwa Weihnachtsmarkt, czyli tradycyjny jarmark świąteczny. Na głównym placu w każdym mieście, wokół wielkiej choinki rozstawiają się stragany, na których można nie tylko zjeść dość tradycyjne niemiecki jedzonko (placki ziemniaczane i kiełbasa) i napić się pysznego Glühwein (czyli grzanego wina w specjalnych glinianych naczynkach), ale również zakupić wszelkiego rodzaju ręcznie robione ozdoby bożonarodzeniowe (np. papierowe gwiazdy). Często wieczorami odbywają się koncerty i przedstawienia. Mieszkając we Frankfurcie nad Menem odwiedzałam jarmark codziennie.
Napisane: 2011-11-06 18:25
|
![]() kobek86
Od: 2011-11-02
|